Top menu

rome-inlijsten

Rome, een stad om in te lijsten

Een kort verslag en foto impressie van mijn citytrip naar Rome. Ik was daar 6 dagen in mei. Een prachtige stad vol historie en cultuur. Elke hoek staat wel een kerkje, museum, paleis of monument. Plus heerlijke espresso, ijs en Italiaans eten!

Gelukkig was ik daar 6 volle dagen. Er is zoveel te zien en die dagen heb je echt nodig als je de stad echt wilt beleven, alle kanten wilt zien en niet als een kip zonder kop langs alle bekende hoogtepunten wilt rennen.
In het begin wilde ik eigenlijk toch nog teveel zien en was ik iets te gehaast, maar het duurde niet lang voordat ik in het relaxe ritme van Rome kwam. ’s Avonds wordt er lekker laat gegeten en wordt daar echt de tijd voor genomen, heerlijk!
Het weer was ideaal voor een citytrip: tussen de 22 en 25 graden met veel zon. Ik moet er niet aan denken om hier te zijn boven de 30 graden. Ga daarom in het voor- of najaar naar Rome.

Beloopbaar

In Rome is alles goed te belopen omdat alles erg compact op elkaar zit. Maar daardoor heb je op het eind van de dag wel zere benen en stikt het overal van de toeristen, soms om gek van te worden! Het openbaar vervoer is niet geweldig, er zijn maar 2 metrolijnen die lang niet overal komen en de bussen zitten stampensvol inclusief zakkenrollers. Maar goed je hebt het openbaar vervoer dus ook niet echt nodig. Soms pakte ik wel de metro om terug te gaan naar mijn hostel, mocht die toevallig in de buurt zijn en ik het lopen zat zijn. Het openbaar vervoer in Parijs (metro!) is stúkken beter, maar daar heb je het ook echt nodig (daardoor zijn de toeristen iets meer verspreid over de stad).

Foto impressie

Hierbij een korte foto impressie van mijn reis, meer foto’s kan je op mijn Flickr pagina bekijken.

Via Creative Commons, door Dnalor 01, CC BY-SA 3.0

De crypte van de Santa Maria della Concezione, zowel luguber als fascinerend. Vijf kappellen die versierd zijn met schedels, botten en complete skeletten van overleden kapucijners. Op het eind staat “What you are now we used to be; what we are now you will be…”. Deze foto is niet van mijzelf want je mocht er geen foto’s maken. Foto door Dnalor 01 (via Creative Commons, CC BY-SA 3.0).

Sant'Ignazio di Loyola

Bij de Sant’Ignazio di Loyola hadden ze geen geld meer voor de koepel. Andrea Pozzo loste het op met een knap staaltje gezichtsbedrog!

Bassilica di Santa Maria sopra Minerva

Basilica di Santa Maria sopra Minerva

Sant'Eustachio il Caffè

Heerlijke espresso aan de bar van Sant’Eustachio il Caffè. Volgens veel Italialen is dit de allerbeste (of Tazza d’Oro).

Het Pantheon

Het Pantheon was echt mooi. Heel oud, ruim en stilistisch van binnen (niet te exorbitant zoals veel andere gebouwen). Tot op de dag van vandaag nog altijd de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld.

Het Pantheon

Door het gat in de koepel schijnt er bij mooi weer een zonnestraal van licht naar binnen. Dit werkt als een soort grote zonnewijzer en kalender!

Piazza Navona

Piazza Navona

De Fontana dei Quattro Fiumi (voorgrond) was ontworpen door Bernini en de Sant’Agnese in Agone (voorgrond) door Borromini. Dit waren zulke rivalen dat Bernini een standbeeld een bedekt gezicht gaf om maar niet naar de kerk te hoeven kijken. En Borromini plaatste een enkel standbeeld, dat nadrukkelijk van de fontein wegkijkt.

Het was wel erg druk bij de Vaticaanse musea. Erg mooi, maar soms ook een beetje dubbel. Dat geld had ook beter besteed kunnen worden. Maar het is er nu toch, dus kan je er maar beter van genieten. Dit was een hele lange galerij met allemaal grote geschilderde kaarten.

Het was wel erg druk bij de Vaticaanse musea. Erg mooi, maar soms ook een beetje dubbel. Dat geld had ook beter besteed kunnen worden. Maar het is er nu toch, dus kan je er maar beter van genieten. Dit was een hele lange galerij met allemaal grote geschilderde kaarten.

Het is echt een aanrader om de koepel van de Sint-Pietersbasiliek te beklimmen. Uiteindelijk kom je ook binnen de koepel!

Het is echt een aanrader om de koepel van de Sint-Pietersbasiliek te beklimmen. Uiteindelijk kom je ook binnen de koepel!

Je moet alleen geen claustrofobie hebben, de beklimming is soms erg smal.

Je moet alleen geen claustrofobie hebben, de beklimming is soms erg smal en het bestaat uit heel veel treden.

Maar het uitzicht is het waard!

Maar het uitzicht is het waard!

Sint-Pietersbasiliek is ook erg groot en mooi.

De Sint-Pietersbasiliek is ook erg groot en mooi. Daarboven kan je dus lopen.

Na de drukte van het Vaticaan was ik wel toe aan wat rust en natuur. Dat kan heel goed in het hele grote park Villa Borghese.

Na de drukte van het Vaticaan was ik wel toe aan wat rust en natuur. Dat kan heel goed in het hele grote park Villa Borghese.

De kleinste bioscoop ter wereld.

De kleinste bioscoop ter wereld.

Mijzelf met op de achtergrond de Piazza del Popolo en de Sint-Pietersbasiliek.

Mijzelf met op de achtergrond de Piazza del Popolo en de Sint-Pietersbasiliek.

Mensen kijken op de Spaanse trappen.

Mensen kijken op de Spaanse trappen.

De Via Margutta, een erg leuk straatje met veel galeries.

De Via Margutta, een erg leuk straatje met veel galeries.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

De Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome. Hij geldt als de heuvel die het eerst werd bewoond, en was sinds de keizertijd de heuvel waar de keizers hun paleis hadden. Erg groot en tof om rond te dwalen.

De Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome. Hij geldt als de heuvel die het eerst werd bewoond, en was sinds de keizertijd de heuvel waar de keizers hun paleis hadden. Erg groot en tof om rond te dwalen.

Farnese tuinen

Farnese tuinen

Het Forum Romano

Het Forum Romano

Het Forum Romano

De rozentuinen Roseto Comunale

De rozentuinen Roseto Comunale

Het 'sleutelgat' op het Piazza dei Cavalieri di Malta is het slechts bewaarde geheim van Rome. Er staat bijna altijd een rij om door het sleutelgat van de kloosterkerk te kijken. Maar dan heb je ook uniek uitzicht op de Sint-Pieter!

Het ‘sleutelgat’ op het Piazza dei Cavalieri di Malta is waarschijnlijk het slechtst bewaarde geheim van Rome. Er staat bijna altijd een rij om door het sleutelgat van de kloosterkerk te kijken. Maar dan heb je ook uniek uitzicht op de Sint-Pieter!

Een parkje in de arbeiderswijk Testaccio. Een erg leuke sfeer met weinig toeristen! Vooral lokale mensen, wat wel een verademing was.

Een parkje in de arbeiderswijk Testaccio. Een erg leuke sfeer met weinig toeristen! Vooral lokale mensen, wat een verademing!

En jawel: er is ook een piramide in Rome!

En jawel: er is ook een piramide in Rome!

Het Colosseum

Het Colosseum

Het Colosseum

Heerlijke wijn bij Ai Tre Scalini

Heerlijke wijn bij Ai Tre Scalini

9393135270_2d22d1426a_b

Galleria Doria Pamphilj is echt een aanrader. Hier vind je een van de belangrijkste privékunstcollecties van Italië. De inrichting is bijna onveranderd gebleven sinds de 17e eeuw. Op bijna elk hoekje hangt wel een schilderij. Helaas mocht je er geen foto’s maken. Foto door Patrick Rasenberg (CC BY-NC 2.0).

Straarbeeld Rome

De Via Giulia, een van de mooiste straatjes in Rome.

De Via Giulia, een van de mooiste straatjes in Rome.

Markt op de Campo de'Fiori met een standbeeld van Bruno.

Markt op de Campo de’Fiori met een standbeeld van Bruno.

Het getto, de Joodse buurt.

Het getto, de Joodse buurt.

De enige oud-Romeinse brug die nog volledig intact is. Deze stamt uit 62 voor Christus en leidt van het getto naar het eilandje Isola Tiberina.

De enige oud-Romeinse brug die nog volledig intact is. Deze stamt uit 62 voor Christus en leidt van het getto naar het eilandje Isola Tiberina.

Trastevere, een hele leuke wijk die ik een beetje vond lijken op Montmartre in Parijs.

Trastevere, een hele leuke wijk die ik een beetje vond lijken op Montmartre in Parijs.

De Santa Maria in Trastavere. De zuilen stammen uit de oudheid.

De Santa Maria in Trastavere, de eerste christelijke kerk die in Rome werd gebouwd. De zuilen stammen uit de oudheid.

[button link=”https://www.flickr.com/photos/eveede/sets/72157645036377346/” window=”true” color=”orange”]Meer foto’s[/button]

Tips

Een paar tips mocht je naar Rome gaan:

  • Gebruik de 100% reisgids. Die beviel mij goed met 6 wandelingen inclusief adressen voor bezienswaardigheden, eten & drinken, shoppen en leuke dingen om te doen (met tips van locals en minder bekende pareltjes).
  • Reserveer online voor de Vaticaanse musea. Dat kost 4 euro meer maar scheelt 1-3 uur in de rij staan! Ik had online gelezen dat op donderdag tussen 12:00 en 13:00 de rij heel kort is en reserveren niet nodig is, maar uiteindelijk moest ik toch nog meer dan een uur wachten.
  • Op het eind van de Vaticaanse musea kom je in de prachtige Sixtijnse kapel. Neem dan de rechter deur in plaats van de linker! Dan kan je afsnijden naar de Sint-Pietersbasiliek, dat scheelt je 30 minuten omlopen en weer in de rij staan. Officieel is de deur voor groepen met een gids, maar meestal kom je er gewoon door (afhankelijk van de bewaking). Dit kan alleen niet als je een audiotour hebt, die moet je nml. terugbrengen bij de ingang.
  • Sla de wachtrij van het Colosseum over door eerst naar het Palatijn + Forum Romanum te gaan. De wachtrij is daar véél korter (m.n. de ingang op de Via Gregorio) en je ticket is ook geldig voor het Colosseum (en twee dagen geldig). Je kan ook online tickets kopen voor het Colosseum, maar daar heb ik slechte ervaringen mee (e-ticket ontving ik pas dagen later toen ik er niets meer aan had en ze reageren niet op mail).

Parijs of Rome?

Ze zijn niet echt te vergelijken, maar dan ga ik denk toch voor Parijs. Die sfeer spreekt mij iets meer aan, het is iets verfijnder, de toeristen zijn meer verspreid, er zijn overal kleine parkjes, er is beter openbaar vervoer en je bent er zo met de trein. Maar Rome heeft ook veel te bieden: meer historie, wat chaotischer, minder geordend en het eten & drinken is iets betaalbaarder. Het is net waar je voorkeur naar uitgaat.

, , , , ,

One Response to Rome, een stad om in te lijsten

  1. betsy 10 juni 2014 at 18:18 #

    Mooie foto,s en een mooie impressie van de stad rome.