Top menu

Stille week in Taizé

Een tijdje terug ben ik een week in stilte gegaan bij Taizé. Dit was echt heerlijk! In de stilte heb ik vrede in mijn hart mogen ontvangen van God. Taizé zelf was ook geweldig en wil ik echt iedereen aanraden (week in stilte is optioneel). Ook, of juist, als je zoekende bent in het geloof!

Taizé

Taizé is een internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap. Hier komen duizenden jongeren (maar ook wat ouderen) naartoe vanuit heel Europa (en zelfs er buiten) voor ontmoeting en bezinning. Zowel gelovigen als niet-gelovigen en van katholiek tot evangelisch.

Elke dag is er een ochtend-, middag- en avondgebed. Dan komen alle broeders met de bezoekers samen in de Verzoeningskerk. Zo’n gebedsviering is lastig te beschrijven en moet je eigenlijk mee maken. Er wordt veel gezongen (met eigen Taizé liederen) en er is altijd een lange tijd van stilte. Die liederen zijn echt zó mooi om met zijn allen te zingen. Vaak zijn het vaak maar 1 of 2 regels die steeds herhaald worden en daarover heen wordt door een broeder gezongen/gebeden. Dit lijkt misschien heel saai of simpel maar door die herhaling verankeren die liederen langzaam in je ziel en dienen ze als meditatief, stil verlangen naar God. Die liedereen zijn ook allemaal heel eerbiedig en soort gebeden.

Tussen die gebedsvieringen is er tijd voor bezinning, discussie, gebed en stilte. Meestal in een groepje jongeren met verschillende nationaliteiten. Elke ochtend geven de broeders van de gemeenschap bijbelinleidingen.

Je kan kiezen om er te kamperen of om er te overnachten in een barak en het is heel erg goedkoop.

Op veel plaatsen in Nederland worden ook regelmatig bijeenkomsten, zowel groot als klein, georganiseerd in de stijl van Taizé. Elk jaar is er ook rond de jaarwisseling een Europese jongerenontmoeting in een grote stad ergens in Europa.

Ik vond het echt geweldig om zo met heel veel verschillende nationaliteiten, leeftijden en geloven samen één te zijn. Er is een hele vredige, respectvolle en open sfeer. Een stukje hemel op aarde.
Je zit of kniel op de grond waardoor je niet té comfortabel zit en je juist meer kan concentreren op God. Ik heb meer waardering gekregen voor het meer beeldend maken van je geloof: iconen, kaarsjes, etc. en de meer contemplatieve kant van het geloof, met name de stilte. Erg jammer dat dit mist in mijn kerk. De momenten van stilte tijdens de gebedsvieringen zijn erg mooi en goed. Je kan dan de bijbeltekst tot je door laten dringen en God kan juist dan tegen je spreken. Gebed is geven en stilte is ontvangen. In de stilte is God te vinden. In het begin vinden de meeste mensen het onwennig maar op het eind vinden de meeste dat juist de mooiste momenten van de dag.

Op vrijdag- en donderdagavond heb je ook twee prachtige vieringen ’s avonds. De viering van het kruis waarbij een kruis in het midden wordt neergelegd waar iedereen bij kan knielen (wat tot diep in de nacht doorgaat) en de viering van het licht waarbij iedereen een kaarsje vast heeft en het licht langzaam verspreidt door de zaal (ter nagedachtenis van de opstanding en de vrede die Hij geeft). Echt heel mooi!

Het is ook heel mooi om te merken dat de gemeenschap van Taizé heel erg betrokken is op armoede en onrecht! Lees deze ‘brief’ maar eens!

Week in stilte

Ik heb gekozen om in Taizé een week in stilte te gaan (o.a. naar aanleiding van The Big Silence). Hier kan je voor kiezen bij Taizé: om door gebed, bijbellezen en persoonlijke bezinning te ontdekken hoe God aanwezig is in je leven. Je neemt dan gewoon deel aan de gebedsvieringen maar je slaapplaats en maaltijden zijn apart. Elke ochtend is er een bijbelineliding en worden er suggesties gegeven om de dag door te brengen. Ook krijg je een aantal keer in de week een persoonlijk gesprek met een broeder om je ervaringen te delen.

Een klein percentage van de bezoekers kiest hier voor. Wij waren die week met een groep van ongeveer 20 man (vrouwen zaten op een andere plek).

Ik ben een week in stilte gegaan om meerdere redenen: benieuwd wat het mij zou doen, dichter bij God leven, stapje terug doen, minder prikkels, reflecteren en vooruit kijken, duidelijkheid krijgen over bepaalde keuzes en wat God van mij wilt, meer genieten van de natuur en meer aandacht krijgen voor de kleine dingen.

Overigens raden ze het af om je eerste week in Taizé gelijk in stilte te gaan omdat je dan mogelijk teveel bezig bent met hoe het normale programma is. Maar hier had ik geen last van en ik ben van plan om nog een keer te gaan, alleen dan voor het normale programma.

Heb je dan de hele dag niets te doen? Nee, integendeel. Je hebt een duidelijk ritme waardoor je blijft bewegen maar je wel rust blijft houden. Aan alles geef je tijd en aandacht en je weet wat je gaat doen waardoor je je daar niet mee bezig hoeft te houden.

Mijn dagindeling was ongeveer zo: opstaan, ochtendgebed, ontbijt, bijbelintroductie, ‘stille tijd’, middaggebed, lunch, lange wandeling naar een kerkje in de buurt, thee drinken, avondeten, avondgebed, ‘stille tijd’ en slapen.

De bijbelinleidingen waren echt heel goed! Heel helder, diepgaand, eigentijds en toepasbaar. We kregen ook goede suggesties om de dag door te brengen. Hier heb ik erg veel van geleerd!

Het is heel bijzonder (en in het begin even onwennig) om met een groep samen te zijn in stilte. Het schept een band en je voelt je verbonden ondanks dat je elkaar niet spreekt. Je leert ook meer de waarde van woorden waarderen. Alleen al zonder woorden kan je iets overbrengen, laat staan met woorden.

Die lange wandelingen waren ook echt heerlijk. Gewoon een stuk lopen en aanwezig zijn, niet denken maar kijken en luisteren. Genieten van God’s schepping. Elke dag ging ik naar een ander kerkje in de buurt waar ik vervolgens een half uur in stilte doorbracht.

Ik ben ook twee keer eerder uit bed gegaan om van de zonsopgang te genieten.

Bijkomend voordeel van deze week was dat ik ook veel mooie foto’s heb kunnen maken. Deze kan je hier bekijken mocht je geïnteresseerd zijn.

Vrede gekregen

Heeft het gebracht wat ik hoopte? Ja en nee.

Ik kwam met allemaal vragen en zorgen naar Taizé en ik heb hier niet echt duidelijke antwoorden op gekregen. Maar ik heb die vragen en zorgen juist kunnen loslaten (dat duurde wel een paar dagen) en toevertrouwd aan God. Ik heb vervolgens van God een vrede mogen ontvangen die het verstand te boven gaat. Hij heeft mij al enorm geholpen, Hij heeft mij lief, Hij leidt mij en Hij geeft mij een prachtige toekomst. Dat wist ik misschien wel maar nu is het echt geland in mijn ziel! Echt vertrouwen in God gekregen.

Ik deze week heb ik nog nooit zo dicht bij God geleefd en Zijn aanwezigheid ervaren.

Die antwoorden die ik hoopte te vinden kunnen ook later komen en mogelijk uit onverwachte hoek.

Bij The Big Silence kwamen er de eerste paar dagen bij de deelnemers allemaal lastige onderdrukte dingen naar boven. Dat had ik gelukkig niet. Wel duurde het even voordat mijn hoofd echt leeg was maar toen kreeg ik dus ook wel die vrede die de deelnemers ook ervoeren.

Een goede samenvatting van mijn ervaring is de welbekende Psalm 23.

Ik heb zelfs mijn eerste gedichten geschreven wat mij enorm heeft geholpen om mijn ervaringen een plekje te geven. Wellicht dat ik een aantal nog wel op dit blog zet.

Vrede bewaren

Ik wil de ervaring die ik heb opgedaan graag meenemen mijn verdere leven in en die vrede in mijn hart bewaren en niet laten doven. Bovenal Zijn liefde proberen door te geven. Ik heb echt de waarde van stilte leren waarderen en ben van plan om een stilte moment elke dag in te bouwen en een stilte plek te creëren in mijn huis.

Ook ben ik van plan om eens in de zoveel tijd een Taizé viering in Nederland te bezoeken en in de toekomst nog een keer naar Taizé te gaan (alleen dan dus voor het normale programma).

In mijn omgeving zijn er steeds meer mensen benieuwd hoe Taizé is. Jij nu ook? Of als je al eens in Taizé geweest bent: hoe vond jij het?

 

, , , , , , , ,

4 Responses to Stille week in Taizé

 1. Harriet 3 augustus 2012 at 09:28 #

  Elwin, ik was al zo benieuwd hoe je het gehad hebt! Wat beschrijf je dit weer gaaf… En wat moet het mooi geweest zijn zeg! Ik herken veel, niet van Taize maar van momenten dat ik zelf stilte opzocht in een klooster of retraite… Heb dat twee keer met een groep gedaan en herken wat je schrijft over ‘verbondenheid zonder woorden’ ook echt! En ook dat je graag antwoorden wilt en dan een groter Antwoord krijgt (Gods aanwezigheid zelf en vrede in je hart), prachtig… En wat ik echt gaaf vind: tijdens een retraite met een groep waren we ook in een kapel en daar werd o.a.Taize gezongen, en dat raakte me heel erg en het was het lied dat jij nu plaatste: Nada te turbe… Dank je! Taize lijkt me schitterend, juist ook wat je zegt/schrijft over het wandelen enzo erbij, en de gezamenlijke vieringen. Ga het in gedachten houden voor een keer een vakantie ofzo…. over anderhalve week eerst een midweek lekker klooster in hier in Nederland! Hey, ik wens en bid dat je deze vrede en stilte in je hart mag vasthouden, niet altijd makkelijk in het ‘gewone drukke hollandse leven’… maar de stilte is aan de andere kant soms ook weer zo dichtbij! Geniet Elwin, en nogmaals: dank voor delen! Harriet

  • Elwin van Eede 6 augustus 2012 at 19:43 #

   Hey Harriet! Bedankt voor je reactie. Ja was echt mooi. Tof dat je veel herkent. Ja Nade Te Turbe is echt prachtig, gaaf dat dit net dat nummer was! Ja echt een aanrader! Klooster in Nederland lijkt mij ook nog wel eens mooi. Dank je, absoluut! Graag gedaan :-).

 2. Mariëlle 6 augustus 2012 at 20:19 #

  Hee Elwin! Wat schrijf je mooi zeg! Ik kan het bijna voor me zien hoe het was, zo gedetailleerd schrijf je;-) Ik ken Taize alleen maar van verhalen maar wat gaaf dat je er bent geweest. Lijkt me een ervaring om nooit te vergeten. Nou, bedankt voor je verslag, ik heb er van genoten 😉 Gr. Mariëlle

  • Elwin van Eede 6 augustus 2012 at 20:25 #

   Hey Mariëlle! Dank je wel, leuk compliment :-). Ja was top en om nooit te vergeten inderdaad. Aanrader!

Geef een reactie